Menu

AUTONOME FOTOGRAFIE

Wat zijn de veel voorkomende eigenschappen van een autonome fotograaf.

Conceptueel denken: Het vermogen hebben om conceptueel te denken en complexe ideeën omzetten in beelden.

Contextueel bewustzijn: Het kan je foto's versterken om begrip hebben van de context waarin het werk zich bevindt, cultureel, sociaal en historisch.

Onderzoeksvaardigheden: Onderzoek doen en relevante bronnen vinden kan bijdragen om je te inspireren en je werk te verrijken.

Technische kennis: Met kennis van de technische aspecten van fotografie, zoals belichting, compositie, kleurentheorie, beeldbewerking, enzovoort kan je de ideeën beter vorm geven.

Kritisch denken en analyse: Met kritisch denken en analyseren van je eigen werk en dat van anderen kan je de sterke en zwakke kanten van het werk versterken of verbeteren.

Experimenten met technieken en materialen: Door te experimenteren met verschillende technieken en materialen kan je de grenzen van de fotografie verleggen en nieuwe uitdrukkingsmogelijkheden ontdekken.

Communicatievaardigheden: Door goede communicatievaardigheden kan je jouw werk op een duidelijke en effectieve manier presenteren en bespreken.

Theoretische kennis: Door bijvoorbeeld de kennis van schilderkunst, beeldhouwkunst, grafische kunst te integreren in je werk, kun je de betekenis van je foto's versterken.

Zelfbewustzijn: Bewust zijn van je eigen vooroordelen, voorkeuren en beperkingen om dit in het werk te kunnen gebruiken of juist te voorkomen.

Wat is autonome fotografie eigenlijk?

Autonome fotografie is fotografie waarbij de fotograaf niet voor een opdrachtgever werkt, maar zelf zijn foto-opdrachten bedenkt en vervolgens zelf of in een team uitvoert.
Vaak maken fotografen naast autonoom werk ook fotografie in opdracht of geven ze nog les aan de academie.
Fotografie in opdracht is een creatieve vertaling van een vraag, die vervolgens technisch wordt uitgevoerd om een foto of beeld voor een specifiek einddoel te creëren.
Dit kan bijvoorbeeld een mooie afdruk in een lijst aan de muur zijn, een zakelijk portret of zelfs een complete reclamecampagne voor Nike.
Het goed vertalen van de wensen van de klant of opdrachtgever naar beelden is heel uitdagend werk.
Maar het genereert uiteraard ook een financiële buffer om ander autonoom werk te financieren.
Er zijn natuurlijk ook fotografen die alleen van hun autonome werk kunnen leven, maar dat zijn er maar heel weinig.

Het mooie van autonome fotografie vind ik dat je jezelf helemaal kunt laten gaan en kunt doen met de fotografie wat je maar wilt.
Het kan ontstaan vanuit een idee dat vervolgens wordt uitgewerkt, maar ook door de wereld om je heen te aanschouwen en daar elementen uit te pakken.
Je kunt er de tijd mee stilzetten, terugkijken naar het verleden of met beeldbewerkingsprogramma's zoals Photoshop een verre toekomst creëren.
Het kan analoog of digitaal zijn en sommige fotografen gaan na het afdrukken van de foto weer knippen en plakken of met verf en kwasten aan de slag.
Of het dan nog fotografie is of een soort hybride kunst, is aan degene die het werk aanschouwt.
Autonome fotografie kent eigenlijk geen grenzen.

 *Fotoshoot gezin* *Familie fotoshoot* *Familie fotoshoot buiten* *Kinderfotografie* *Zwangerschap fotoshoot* *Zakelijk portret* *Honden fotoshoot* *Vrijgezellenfeest fotoshoot* *Fotoshoot model portfolio* *Bedrijfsfotografie* *Greenscreen fotografie* *Boudoir fotoshoot*

Autonome fotografie, studiofotografie ook op zondag en in de avond!

 

 

Ga naar boven