Menu

Fotostudio Marijnissen Fotografie in gevestigd in een karakteristiek winkelpand gelegen in het historische centrum van de deelgemeente Overschie in Rotterdam.

Dit is een oud pand uit 1904 wat destijds als voorloper van de moderne supermarkt gebruikt werd.
De voorgevel van de toenmalige winkel is weer in oude staat terug gebracht inclusief het glas in lood van de Haka Coöperatie D.E.S.
Oud Overschie heeft nog een dorpse sfeer en toch bij de culturele hoofdstad Rotterdam.

De oude dorpskern van Overschie is erg goed intact gebleven. De dorpsstraat slingert zich langs een bocht in de Schie.
Aan weerszijden staan historische huisjes, met als opvallendste bouwwerken het Raedthuys, de Hervormde en de Rooms-katholieke kerk.

Overschie is een voormalige gemeente in Zuid-Holland. De naam Overschie wordt reeds in de tiende eeuw genoemd ('Ouwe Schie'), toen het dorp een kleine nederzetting in een groot moerasgebied was.

In Overschie komen de vier wateren bij elkaar die alle vier kortweg met Schie worden aangeduid: de Delfshavense Schie, de Delftse Schie, de Rotterdamse Schie en de Schiedamse Schie.
De Schie werd een belangrijke transportroute in de dertiende eeuw, toen een waterkering werd aangelegd tussen Vlaardingen en Kralingen, waarbij twee havens werden gecreëerd bij de Schie en de Rotte.
De eerste werd belangrijk voor de ontwikkeling van Overschie, de tweede voor die van Delfshaven (Delfts Haven geeft aan dat deze haven belangrijk was voor de stad Delft).
De Schiedamse Schie dateert uit ca. 1250. In 1340 kreeg de stad Rotterdam toestemming om een kanaal te graven tussen het centrum en Overschie: de Rotterdamse Schie.
De Delfshavense Schie werd in 1389 gegraven.

Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten kreeg Overschie het zwaar te verduren.
Het lag tussen het Kabeljauwse Delft en het Hoekse Rotterdam en is afwisselend door beide partijen ingenomen, waarbij voor een klein dorp relatief veel inwoners het leven lieten.
De kerk en een aantal huizen werden in 1489 in brand gestoken toen de Rotterdammers het dorp weer moesten opgeven.

Terwijl de plaatsen rond Overschie groeiden, is de plaats zelf altijd klein gebleven. Uiteindelijk is Overschie in augustus 1941 door de buurgemeente Rotterdam geannexeerd. Direct na de oorlog is de gemeente Rotterdam begonnen met de bebouwing van de Kleinpolder. Het was een pilot project met materialen en prefab-methoden om de bouwtijd te versnellen, volgens de ideeën van de architect Frans Welschen.

Willen jullie een stukje van de geschiedenis van Overschie beleven, Museum oud Overschie is op loop afstand van de fotostudio gevestigd.

 

 

 

Ga naar boven